Hoe alleen op vakantie tot rust komen?

Werk, kinderen, vrienden en dan ook nog de familie. We snappen compleet dat je het gehele jaar razend druk bent en de vakantie wil gebruiken om helemaal tot rust te komen. Om die reden hebben wij een zevental tips opgesteld waardoor jij er weer helemaal tot ontspanning komt tijdens je vakantie.

De reis voorbereiden

Neem de tijd ervoor om een bestemming uit te kiezen die helemaal bij jouw wensen past. Een leuke zonvakantie, midden in de bossen of een klein dorpje. Het kan allemaal! Controleer ruim van te voren of je ook al helemaal klaar bent voor de reis. Doordat je weet dat je goed voorbereid bent en weet wat er gaat komen, begin je al een stuk meer ontspannen aan je reis.  

 • Tickets uitgeprint en in je mail;
 • Eventueel verzekering afgesloten;
 • Eventuele vaccinaties geregeld;
 • Hoe vertrek je en waar moet je zijn;
 • Hoe moet je op je bestemming aankomen;
 • Spullen alvast bij elkaar pakken
 • Maak een planning van welke activiteiten voor iedere dag;
 • Plan ook dagen in van complete rust.
Sauna vakantie

Tijdens de reis rust zoeken

Zoals we hierboven al kort benoemde, is het rustgevend om ruim op tijd aan te komen bij vliegtuig, trein, auto of boot. De eerste grote stressfactor van iedere vakantie heb je dan al overwonnen. Als de reis gaat beginnen raden we aan om een hobby mee te nemen die je thuis ook graag doet. Dit kan een boek lezen zijn, serie kijken, muziek luisteren of simpelweg slapen. Mocht je hobby afhankelijk zijn van een elektronisch apparaat, raden we aan om een powerbank mee te nemen. Je kunt dan altijd tussendoor je apparaten opladen.

We snappen dat het niet voor ieder is weggelegd, maar het is een optie om te investeren in je reismethode. Iedereen kent wel de verhalen van die goedkope vlucht vol met huilende kinderen en zwetende mensen die tegen je aanliepen. Niet echt het begin van een rustgevende reis.

Zo veilig mogelijk reizen

Tegenwoordig heb je in de EU landen al vaak goed internet wat je niets extra’s kost. In verdere landen is het slim om een sim kaart aan te schaffen. Met die simkaart heb je dan overal internet zodat je altijd de route op kunt zoeken en je altijd bereikbaar bent. Die extra simkaart kun je wel alleen gebruiken als er ook twee simkaarten in je telefoon kunnen.

Verder raden we aan om zo veilig mogelijk te reizen. Daarmee bedoelen om ten eerste een veilig land te kiezen en goed te luisteren naar de lokale adviezen. In sommige landen is het simpelweg niet aan te raden om s ’avonds alleen over straat heen te gaan. Op het moment dat je wel in die situatie komt is dat niet echt goed voor je rust. Kortom, luister goed naar de lokale adviezen en neem eventueel zo min mogelijk van waarde mee.

Vermeid toeristische trekpleisters

We snappen dat je een aantal iconische plekken wilt zien tijdens jouw vakantie, maar het is niet bepaald rustgevend om met duizenden naar de Eifeltoren te gaan. Mocht je wel de bekende plekken willen zien, overweeg dan om op een rustiger tijdstip te gaan. Verder zijn er in iedere stad, natuurgebied of dorpje tal van plekken waar je rustig je eigen gang kunt gaan. Tijdens je reis raden we zeker aan om meerdere keren in Google te typen wat jouw behoefte is van dat moment.

Kies je activiteiten

Hoewel iedereen tot rust komt via verschillende activiteiten, raden we aan om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden in de buurt. Probeer ten vollen te profiteren van de mogelijkheden die je geboden worden. Zoals:

 • Een sauna in het hotel of in de buurt;
 • Sportschool;
 • Mooie wandelroute;
 • Klein restaurantje;
 • Rustgevende wijngaard;
 • Kenmerkende lokale activiteit.
Gezond eten vakantie

Kies voor gezonde voeding

In veel hotels staan er grote bakken met eten voor je klaar en zijn er tal van andere hotelgasten in groten getale aan het opscheppen. Het eten komt vaak neer op friet en vlees. Uiteraard wel lekker op vakantie, maar je haalt er niet bepaald energie uit. We raden aan om te informeren bij hotels hoe de menukaart eruitziet en wat de eetgelegenheden in de buurt zijn. Kies voor opties waar je energie van krijgt. Dat zijn fruitsapjes, veel zaden en verse groenten.

Neem tijd voor jezelf

Naast alle bovenstaande tips die we hebben genoemd om jou tot rust te laten komen in je vakantie, is uiteraard de belangrijkste om goed naar je lichaam te luisteren. Zet niet te vroeg te wekker, het is geen ramp als je een activiteit misloopt, even alleen op een bedje liggen is niet eenzaam en op een goede tijd te bed is niet zonde. Het voornaamste doel van je vakantie was toch om geheel ontspannen terug te komen?